2013. december 26., csütörtök

Első szeretet a házasságban

Első szeretet a házasságban (Ef. 5:21-33; Jel. 2:1-5)

Ef. 5;31-32 + Jel. 2:4-5/a

„Annakokáért elhagyja az ember atyját és anyját, és ragaszkodik az ő feleségéhez; és lesznek ketten egy testté. Felette nagy titok ez: de én a Krisztusról és az egyházról szólok.”

„De az a mondásom ellened, hogy az első szeretetedet elhagytad.
Emlékezzél meg azért honnét estél ki, és térj meg, és az előbbi cselekedeteket cselekedd;”

A Biblia nagyon sok helyen az Isten és az ember kapcsolatát a házastársak kapcsolatához hasonlítja. Olyan gyakran történik ez, hogy azt sejteti, hogy lehet, hogy a házasság intézményével az egyik célja az volt Istennek, hogy az ember közvetlen tapasztalatot szerezzen egy hozzá közel álló, számára kedves emberen keresztül, hogy jobban megérthesse az Istennel való kapcsolatot.

Fontos tehát, hogy megőrizzük az első szeretetet, azokat a kezdeti szikrákat, a szerelmet, az Isten és házastársunk iránti kezdeti határtalan odaadást, mert így lángolhat, és adhat igazi melegséget a kapcsolatunk, Isten iránt és házastársunk iránt is. Ehhez folyamatos energiabefektetés és énünk feladása szükséges, melyben ugyanakkor személyiségünk megmarad. Ez nem megy magától, a házastársi kapcsolat nem működik megfelelően, ha a tehetetlenségi erők befolyását hadjuk érvényre jutni, nem jön egyszerűen az önző emberi természetből - ahogyan Istent igazán szeretni sem megy a magunk erejéből.
Éppen ezért csodálatos a házasság, a Biblia szerinti formájában, mert segít megérteni és megtapasztalni számunkra a Teremtőnkkel való kapcsolatunkat és helyes viszonyunkat. Istentől kapott nevelőeszközünk a számunkra legfontosabb ember személyében.

De mint ahogy rosszra hajló természetünkben mindig van mit javítanunk Istenünk felé való kapcsolatunkban, a házastársunk felé való kapcsolatunkban is folyamatosan találhatunk javítani valókat. De ne csüggedjen senki, akármilyen helyzetből lehet kiút, ha mindkét fél szeretné, hiszen a jobb lator is megtért a halál küszöbén.
Kutassuk hát a Bibliából, mikben kell változnunk, hogy Istenünk és házastársunk felé közelebb kerülhessünk, nagyobb szeretetben lehessünk - miket ír a Biblia a helyes szeretetről! Stagnáló állapot nincs, csak növekedő vagy gyengülő. Növekedjünk hát a szeretetben! Ugyanakkor ne feledjünk: magunkban erőt nem találunk a változáshoz, ez csak Isten segítségével lehetséges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése