2014. január 2., csütörtök

Szilveszteri pogácsa receptje

(Ez így elég rendes, nagy adag, de le lehet fagyasztani és kiengedve, alufóliában megmelegítve olyan mint a friss. Vagy lehet az adagot felezni is.)

Félbarna pogácsa olajjal

Hozzávalók:

    4 csésze meleg víz
    5 dkg élesztő
    2 evőkanál cukor/ 3 ek.méz
    6 csésze finomliszt
    4 csésze teljes őrlésű liszt
    4 teáskanál só
    1 csésze olaj
    keverhetünk él tésztába dióbelet, napraforgómagot, tökmagot stb.
 
Elkészítés:

Az élesztőt cukros / mézes vízben (a cukrosban jobban felfut) felfuttatjuk. A liszteket az olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt.
A tészta ragacsos lesz, ezért hogy könnyebben bánjunk vele, először csak a felét tegyük egy vastagon belisztezett gyúródeszkára.
Annyi lisztet dolgozunk a tésztába, hogy ne ragadjon, és ki tudjuk nyújtani kb. 3 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, óvatosan tepsire helyezzük.
A tészta másik felét is ugyanígy összedolgozzuk, kiszaggatjuk. Langyos helyen hagyjuk, míg kb. másfél,kétszeresére megkel. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és 160 °C-os sütőben barnára sütjük. Hideg vízzel megspricceljük, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk öt percig, majd kiszedjük a tepsiből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése